Truita de patates i ceba “versió Jedi Gironès”

Tomba truites

Hi ha truites… i després hi ha LA TRUITA. Aquesta no surt d’un llibre ni d’un blog de cuina hipster — aquesta surt de la mà d’un Joallons que fa més de mig segle que les gira amb més elegància que el vestit d’en Pascual. Amb ingredients nobles i sense fer enfadar el foc, aquesta truita pot curar l’estrès, l’avorriment i potser fins i tot algun mal d’amor.

IngredientsQuantitat aproximada
Patates varietat Àgata 1,2 kg. (Que no estigun grillades)
Ceba de Figueres (Hi ha varietats doces i tendres)amb una en faràs prou.
Ous (Valents i ecológics si pot ser)7-8ous en faràs prou.
Oli d’oliva verge extra (OVE)½ litre. Compta que s’ha de tornar a fer servir.
Sal i Pebre negreA conveniència.

Informació

🔍 Si t’agrada que la truita tingui una textura tendra i sabor intens, les patates de Bufet d’Orís blanques, són insuperables — però com que només es troben a la tardor, fer servir Àgatha la resta de l’any és una opció molt encertada.

Informació

📌 Si tens un tomba-truites 5 mm més petit que la paella, entra a la Champions truita, pots fer servir un plat o una tapa plana de cassola.

Procés d’elaboració

  1. Peles les patates amb la destresa d’un samurai cuiner.
  2. La ceba, en juliana suau. Plora ella sola.
  3. Confita-ho tot amb oli abundant i foc amorós. Cap “enrabiada”.
  4. Escórrer i GUARDAR l’oli! No és només oli, és patrimoni.
  5. Barreja amb els ous batuts. Fa una assemblea ben harmoniosa. Aquí és on has de posar la sal i el pebre. (deixa reposar uns 3-4 minuts un cop barrejat)
  6. A la paella sagrada, i gira-la amb estil. Si no ha cuallat… ruixada monumental i tota la truital pels fogons i penjada d’un clau a terra. (Torna a començar)
  7. Cuina al gust: melosa, ferma, daurada… però que parli de tu.

🔥 No discuteixis amb el foc. El foc té caràcter.

🍽️ El plat girador ha de ser un guant — sinó, truita voladora.

🎯 Si la truita penja d’un clau a terra o als fogons… penja-la també a Instagram o TikTok.

A Taula

Si has arribat fins aquí… t’ho has guanyat: menja un tall, fes fotos, i si vols fer-la viral