Truita de patates sense ou tradicional







Truita de Patates Sense Ou – Recepta Històrica i Vegana


Truita de Patates Sense Ou

De plat de necessitat a delícia vegana

Històric
Vegà
Sense gluten (opcional)

Una recepta amb història

Durant la Guerra Civil i la postguerra, la manca d’ous i altres aliments bàsics va fer que la gent aprofités el que tenia a mà: patates, farina i ingredients humils. Així va néixer la truita de patates sense ou, coneguda també com a “truita de pobresa”.

Avui, aquest plat de subsistència s’ha reinventat com una opció moderna per a vegans i per a qui busca reduir el consum de productes animals. La versió contemporània manté l’esperit de la recepta original, però amb petits ajustos que la fan encara més nutritiva i sabrosa.

Recepta de la Truita de Patates Vegana

Ingredients

  • 3 patates grosses
  • ½ ceba grossa (opcional)
  • 3 cullerades soperes de farina de cigró (o farina)
  • 150 ml d’aigua o llet vegetal
  • 1/2 culleradeta de cúrcuma (donar el color d’ou)
  • Sal, pebre i julivert al gust
  • Oli d’oliva verge extra
  • Opcional: 1-2 cullerades de llevat nutricional (en venen amb B12 afegit)

Preparació

  1. Pelar i llescar les patates a làmines fines i la ceba en juliana.
  2. Cuinar les patates i la ceba en una paella amb oli fins que siguin meloses (o bullir-les abans per estalviar temps).
  3. Preparar la massa: En un bol, barrejar la farina, l’aigua (o llet vegetal), la cúrcuma, sal i pebre fins a obtenir una mescla homogènia.
  4. Incorporar les patates cuites a la massa i remenar bé.
  5. Fregir la truita: Escalfar oli en una paella antiadherent, abocar la mescla i estendre-la com una truita tradicional.
  6. Coure a foc suau uns 5 minuts per costat, fins que estigui daurada.

Consell del xef

Per una versió més lleugera, pots coure la truita al forn (180°C, 20 minuts). Acompanyada amb allioli vegà o una amanida fresca, es converteix en un plat complet i ple de sabor.

Recepta tradicional adaptada a la cuina moderna | Cuina Històrica