Varietats de cebes


📄 Descarrega aquesta guia en PDF

Porta-la a la cuina, imprimeix-la o comparteix-la amb qui vulguis!







Guia de varietats de cebes | @Joallons


🧅 Guia de varietats de cebes i els seus usos culinaris

Les cebes no són totes iguals! Depenent de la seva varietat, poden ser més o menys coents, una textura més o menys ferma o un sabor més o menys dolç. Aquestes diferències fan que algunes siguin millors per a un tipus de cuina que per a un altre.

🧺 Classificació general de les cebes

Tipus Característiques Usos habituals
Dolces Baixa en quercetina, suaus Amanides, truites, guisats suaus
De Figueres i de Platillo Dolces i aromàtiques Caramel·litzar, guisar, acompanyar carn
Seques / de conserva Picants, sures (regust lleugerament àcid o agre) Sofregir, conserva, guisats
València / Blanca Forta, picant Sofregits, guisats, embotits
Ceba tendre Petita, fresca Amanides, escabetxos, decoració
Ceba roja / morada Dolça, crocant Amanides, tapas

🧅 Varietats destacades i els seus usos

1. Ceba dolça (Figueres)

  • Tipus: Dolça
  • Sabor: Suau, lleugerament dolç
  • Mesura: Ferma, sucosa
  • Millor per: Truita, guisats suaus, amanides
  • Avantatge: No és picant ni deixa olor intensa

2. Ceba de Platillo

  • Tipus: Dolça
  • Sabor: Lleugerament anísic
  • Mesura: Plana i ampla
  • Millor per: Fregir, caramel·litzar, carn a la brasa
  • Avantatge: Perfecta per hamburgueses i fajitas

3. Ceba seca (de conserva)

  • Tipus: Picant
  • Sabor: Fort, suer (regust lleugerament àcid o agre)
  • Mesura: Redona, pel rogenc
  • Millor per: Sofregir, conserva, farcits
  • Avantatge: Es conserva molt bé durant mesos

4. Ceba de València

  • Tipus: Picant
  • Sabor: Fort, suer
  • Mesura: Blanca o morada exterior
  • Millor per: Sofregits, embotits, pa amb tomàquet
  • Avantatge: Aporta molt sabor als plats

5. Ceba tendra

  • Tipus: Fresca
  • Sabor: Lleugerament picant
  • Mesura: Verd amb bulb petit
  • Millor per: Amanides, escabetxos, decoració
  • Avantatge: Ideal per a plats frescos i visuals

6. Ceba roja / morada

  • Tipus: Dolça
  • Sabor: Dolç i lleugerament picant
  • Mesura: Vermell fosc / morat
  • Millor per: Amanides, tapes
  • Avantatge: Molt visual i agradable al paladar

7. Xalotes (Escalunyes)

  • Tipus: Dolça
  • Sabor: Dolç i aromàtica
  • Mesura: Vermell fosc. Allargada, sovint bifurcada
  • Millor per: Perfectes per a vinagretes, salses fines, reduccions i plats on la ceba no ha de dominar.
  • Avantatge: Molt visual i agradable al paladar

✅ Taula resum

Varietat Tipus Sabor Millor per…
Dolça (Figueres) Dolça Suau Truita, guisats suaus, amanides
Platillo Dolça Anísica guisar, carn, caramel·litzar
Seca Picant Fort Sofregir, conserva, guisats
València Picant Suer Sofregits, embotits, carn
Ceba tendre Fresca Lleuger Amanides, escabetxos
Ceba roja Dolça Dolç Amanides, decoració

📌 Recomanacions de cuina

  • Per a truita: Ceba dolça o ceba tendre
  • Per a sofregir Ceba seca o de València
  • Per a amanida: Ceba roja o dolça
  • Per a guisar: Ceba de Platillo, Escalunyes (Xalotes)



🧾 Què vol dir “Fort, suer” ?

🔹 Fort

  • Fa referència a un sabor intens , que es nota molt.
  • No és dolç ni suau, sinó que marca molt el plat .
  • Sovint acompanya notes picants o amargues .

🔹 Suer

  • Fa referència a un regust lleugerament àcid o agre , típic de certes cebes.
  • No és com el vinagre, sinó una acidesa natural que fa que el sabor “cou” una mica a la llengua.
  • És com el sabor que notes quan menges una ceba seca o de València crua .

🧠 Analogia:

  • Si penses en el sabor del cafè intens (fort) amb una mica de llet de soja (que pot tenir un punt suer), tindràs una idea del que és un sabor fort i suer .
  • Si penses en una ceba crua de València , ja ho has tastat!

✅ En resum:

Quan es diu que una ceba té un sabor fort i suer , vol dir que:

  • Té un perfil intens (pot picar una mica)
  • Té una nota lleugerament àcida o agre
  • És ideal per a sofregits, guisats o plats on vols que es noti molt la ceba

🧅 El Calçot: Un parent de la ceba que fa guerra a part

El calçot és, tècnicament, una ceba. Però no qualsevol ceba. És el cosí festiu, el rebel de la família, que no vol acabar en sofregit ni en amanida. Ell vol brasa, salsa i festa!

A diferència de les cebes tradicionals, que creixen rodones i s’amaguen sota terra, el calçot s’allarga cap amunt, “calçat” amb terra per créixer esvelt i elegant. No es menja cru ni fregit: es cou sobre brases vives, es pela amb les mans i es suca en salsa romesco o salsa de calçots.

Amb el seu sabor suau i textura tendra, el calçot ha guanyat un lloc d’honor a la cuina catalana. I tot i ser una ceba, ningú gosa posar-lo al mateix sac. És la ceba que va decidir ser estrella.

🧅 Biografia del Calçot: El Rebel de les Cebes

  • 👶 Naixement: Fill de la ceba blanca, va créixer a les terres de Valls, però amb una peculiaritat: el van “calçar” amb terra per fer-se llarg i elegant.
  • 🌱 Infància: Va evitar el destí de les cebes rodones i picants. Ell volia ser tendre, suau i protagonista.
  • 🔥 Adolescència: Va descobrir la brasa i es va enamorar del foc. Va decidir que no seria sofregit ni fregit, sinó grillat amb orgull.
  • 🎉 Maduresa: Va fundar la calçotada, una festa popular on ell és el centre d’atenció. Amb pitet, romesco i rituals propis.
  • 🧾 Identitat: Tot i ser una ceba, no vol que el confonguin. Té nom propi, temporada pròpia i salsa pròpia.
  • 🥇 Legat: Ha esdevingut símbol gastronòmic de Catalunya, amb concursos, rutes i devots que el defensen amb passió.






Els Calçots


🔥 Els Calçots: la ceba que es menja amb pitet

Els calçots són una varietat de ceba tendra cultivada especialment per ser cuinada a la brasa. Són protagonistes de les calçotades, una festa gastronòmica catalana que combina foc, salsa i tradició.

🌱 Característica Descripció
Varietat Ceba blanca allargada, cultivada amb tècnica de “calçar”
Sabor Suau, dolç, gens picant
Textura Tendra per dins, fumada per fora
Mesura Entre 20 i 30 cm de llarg

🍽️ Com es cuinen?

  • Es couen directament sobre brases vives
  • Es pelen amb les mans i es suquen en salsa romesco (!!)
  • Es mengen drets, amb pitet, sovint a l’aire lliure

🎉 Curiositats

  • Concurs de Menjadors de Calçots a Valls: fins a 300 calçots en 45 minuts!
  • El calçot té un perfil gastronòmic únic, molt diferent de la ceba crua
  • La salsa que l’acompanya genera debat: romesco o salsa de calçots?








Salses Catalanes


🍅 Salses Catalanes: Romesco, Calçots i Xató

Les salses són l’ànima de molts plats catalans. Però… sabies que hi ha una controvèrsia entre la salsa romesco i la salsa de calçots? I que la salsa xató té la seva pròpia festa?

Salsa Origen Ingredients principals Plats típics Curiositats
🍅 Romesco Tarragona Tomàquet, nyores, ametlles, all, oli, vinagre Peix, verdures, calçots (segons alguns!) Originàriament pensada per acompanyar peix
🔥 Salsa de Calçots Valls Nyores, ametlles, avellanes, all, oli, pa fregit Calçots a la brasa Els vallencs defensen que no és romesco!
🥬 Xató Vilanova, Sitges, El Vendrell Ametlles, avellanes, all, oli, vinagre, nyores Amanida amb bacallà, tonyina, anxoves La “xatonada” és una festa popular amb ruta gastronòmica

📜 Receptes tradicionals

  • Romesco: Escaliva tomàquets i nyores, tritura amb ametlles, all, oli i vinagre.
  • Salsa de calçots: Fregir pa, all i nyores; triturar amb ametlles, avellanes, oli i vinagre.
  • Xató: Similar al romesco però sense tomàquet, amb més vinagre i textura més espessa.

🎭 Anècdotes locals

  • A Valls, dir que la salsa de calçots és romesco pot provocar un debat acalorat!
  • La “Ruta del Xató” uneix diverses poblacions amb receptes pròpies i concursos.
  • Molts restaurants ofereixen “romesco de calçots” per evitar conflictes… però no enganyen ningú!